Vodič za kupovinu novog stana

Kupovina nepokretnosti svrstava se među najznačajnije investicije u našem životu.

Proces kupovine stana istovremeno je izuzetno uzbudljiv ali i stresan. Čak i ako ste više puta bili u ulozi kupca nekretnine, svaki put će vas pratiti isti osećaj, kao i prvi put. Investicija nije mala, često podrazumeva uzimanje kredita, i zato želite da sve opcije razmotrite do najsitnijih detalja pre nego što donesete konačnu odluku.

Današnje tržište nekretnina može ponuditi više mogućnosti, ali može nositi više rizika nego ikada ranije. Postoji mnoštvo faktora za razmatranje i donošenje odluka. Prilikom kupovine, od ključnog je značaja imati sve raspoložive resurse potrebne za donošenje dobro informisane odluke, kao i vreme potrebno za razmatranje tih resursa. Važno je da dobijete pomoć stručnjaka za nekretnine u kog imate poverenja i koji će biti u stanju da pruži stručno vođenje na svakom koraku procesa kupovine.

Pronalaženje i kupovina stana obuhvata sledeće korake koje ćemo detaljnije ispitati u vodiču:

1) Definišite svoje ciljeve, napravite planove, istražite svoje opcije

S obzirom na to da je kupovina doma tako veliki korak, veoma je važno da se informišete i pripremite što je više moguće. To podrazumeva jasno određivanje razloga kupovine i vrstu prostora koji tražite. To takođe podrazumeva i ispitivanje vaše trenutne finansijske situacije i sagledavanje koliko možete da priuštite.

Kada odgovorite na ova pitanja, čak i uslovno, moći ćete bolje da istražite stambene i hipotekarne opcije i kreirate akcioni plan i vremenske rokove za napredovanje. Na vama je da odlučite da li ćete to sve istraživati sami ili ćete tražiti pomoć stručnjaka. Prilikom odabira stručnjaka za nekretnine koji će vas voditi kroz procese pretraživanja, finansiranja, pregovaranja i transakcija, trebali biste razmotriti njihovo poznavanje i dosadašnje iskustvo na lokalnom tržištu.

2) Pogledajte sve stanove u ponudi kako biste se odlučili za “pravi”

Jednostavno rečeno, ključ za proces pretrage stanova i kuća je poznavanje onoga što tražite. Između ostalog, to znači razlikovanje između onoga što kuća MORA da poseduje i onoga što biste VI VOLELI da poseduje.

S tim u vezi, treba uzeti u obzir činjenicu da 92% kupaca koristi internet ili mobilne aplikacije za traženje domova.

Postoje mnoge prednosti pretraživanja aktuelne ponude nekretnina na tržištu, pogotovo vašem, lokalnom. Možete pogledati mnoge domove i njihove detalje, pristupiti informacijama o komšiluku i čitati korisne postove na blogu.

Međutim, takođe je važno da lično pogledate stanove. Iako se detalji o nekretninama mogu činiti sličnim na internetu, stanovi mogu biti vrlo različiti u pogledu izgleda, dizajna, izgradnje i drugih aspekata. U idealnom slučaju, trebali biste pogledati objekte uz pomoć iskusnog profesionalca za nekretnine koji će primetiti stvari koje bi vama mogle promaći, pružiti stručnu analizu i delovati kao nepristrasna strana.

3) Ukoliko umete – cenjkajte se

Pronašli ste svoj idealan dom. Sigurni ste da je izbor pravi. Sada do izražaja dolaze vaše pregovaračke sposobnosti, ukoliko ih posedujete. I u ovom slučaju, ukoliko niste vešti u tome, savetujemo da posao prepustite nekom ko je iskusniji od Vas. Kada postignete balans između cene koju prodavac zahteva i iznosa koji ste vi rešeni da ponudite, ostaje da celu stvar pravno regulišete.

Trebalo bi da pažljivo pregledate sve klauzule sa svojim profesionalcem za nekretnine da biste bili sigurni da oni tačno izražavaju vašu nameravanu ponudu. Pored pripreme ugovora, stručno lice će štititi vaša prava i pobrinuti se da ne bude propusta u prikupljanju neophodne dokumentacije.

A kada sve to rešite, počnite da pravite planove za useljenje…