Kupovina stana - koliko je bitan komšiluk?

Kada kupujemo stan ili kuću uglavnom se fokusiramo upravo na to – tu građevinu u kojoj planiramo da provodimo vreme.

I to zaista jeste bitno. Broj spavaćih soba, pogled sa prozora, dvorište, sve to mora zadovoljiti neke zahteve sa kojima ste krenuli u potragu idealnog izbora. Retko se zapitamo šta bi nas očekivalo kada taj prostor napustimo i krenemo niz ulicu.

Često ljudi zaboravljaju na tu činjenicu – koliko je bitno u kakvom okruženju će živeti. Možda ne možete mnogo da uradite u vezi sa svojim gradom – a još manje možete da uradite u vezi sa svojim godinama – ali postoje i drugi načini da povećate izglede da volite svoj novi komšiluk.

Evo četiri načina da se izbegne žaljenje zbog ishitrene odluke:

1)Odredite osnovne odlike vašeg “susedstva iz snova”

Da li želite miran, porodičan kraj, u kome su pretežno porodice sa malom decom? Ili želite urban kraj, u kome vam svakodnevna šetnja može doneti dosta zabave? Kada znate šta želite, i to stavite na listu svojih prioriteta, nećete zaboraviti da i to uzmete u razmatranje.

2) Saznajte sami sve što vas zanima

Možda će vam agent za nekretnine preneti opšti utisak o okruženju i komšijama, ali, uvek postoji mogućnost da će se vaši i njihovi subjektivni utisci razlikovati, tako da je najsigurnije da se i sami raspitate i uverite.

Idealno bi bilo da svratite do nekog lokalnog kafea, pekare, marketa i započnete razgovor sa nekim od potencijalnih komšija. Tako ćete najbolje saznati da li je ulica previše bučna noću, da li im nedostaje neka društvena aktivnost danju, kakva je starosna struktura sugrađana, da li su druželjubivi ili ne.

3) Da li je okruženje prilagođeno deci?

Ukoliko već imate dece ili planirate proširenje porodice, jako je bitno da znate da li su vrtić i škola predaleko. Ukoliko o tome ne vodite računa, možda ćete se u budućnosti kajati što previše vremena provodite u saobraćaju, u jutarnjem špicu.

Osim toga, lepo bi bilo i kada bi u komšiluku postojalo društvo sličnih godina kao i vaša deca. To stvara prisnost sa okruženjem, a vaša porodica će se brzo navići na novo okruženje i zavoleti svoj novi dom.

Tek ako u pretragu uključite i ove zahteve, znaćete da li ste na tragu vašeg idealnog doma. Zidove možete prepravljati, rušiti i zidati, bojiti u druge boje, ali komšiluk dobijate takav kakav jeste. Neće se promeniti, bar ne značajno, i vi na to nikako ne možete da utičete. Jedino što možete jeste da odlučite da li želite da im se pridružite i da tu odluku donesete u pravom trenutku.