7 grešaka koje treba izbeći ako po prvi put kupujete nekretnine

Možda će vam neki od ovih saveta zvučati banalno, ali iskustvo govori da upravo takve greške najčešće prave kupci, pogotovo kada žele da bez pomoći profesionalaca sprovedu ideju o kupovini do kraja.

1) Nemojte žuriti sa odlukama

Veoma male su šanse da ćete kupiti prvu nekretninu na koju naiđete. Šta god da tražite, morate biti sigurni da je to ono što tražite. A ako baš pri prvom obilasku naiđete na nepokretnost koja je otelotvorenje vaših snova, a pritom funkcionalna i spremna da takva ostane još mnogo godina u budućnosti, onda se može reći da ste veoma retki srećnik. Svim ostalim, “običnim” ljudima, savetujemo strpljenje na prvom mestu.

2) Ipak, nemojte ni odugovlačiti do beskonačnosti

Jeste važno da ne pravite ishitrene odluke kada kupujete nešto ovako bitno. Ali sa druge strane, nije korisno ni ako predugo analizirate i vagate aktuelnu ponudu, jer ukoliko ne reagujete blagovremeno, ono što vam se na kraju krajeva zaista dopada, možda više neće biti na tržištu. Od vitalne je važnosti da Vaša ponuda bude blagovremena, ili rizikujete da je izgubite zbog ponude drugog zainteresovanog kupca.

3) Neuspeh u planiranju budžeta

Razmotrite sve troškove kupovine kuće, od održavanja, popravki, renoviranja, do svih važnih poreza na imovinu koje ćete uskoro dugovati. Posavetujte se i sa svojim agentom i sa svojim računovođom, ukoliko sarađujete sa nekim, o tome na šta treba paziti kada planirate svoj budžet.

4) Nemojte biti neopravdano izbirljivi

Vrlo lako možete upasti u zamku svojih snova i tražiti samo ono što ste zamislili u svojoj glavi. Ukoliko vaše finansijske mogućnosti nisu u skladu sa vašom vizijom, vrlo lako možete propustiti nešto što ste uz mala ulaganja mogli pretvoriti u prostor o kom ste maštali. Dok god budete čeznuli za onim što vam se sviđa, ali je preskupo za vaš budžet, propuštaćete nešto što vas možda nije očaralo u datom trenutku, ali ima potencijala da postane prostor koji ćete istinski voleti.

5) Razmišljajte o budućnosti i iz nekog drugog ugla

Tako je. Danas ste vi kupac i, naravno, želite da nađete što bolju kuću ili stan po što pristupačnijoj ceni. Ali, da li ste sigurni da je to vaša poslednja reč kada je u pitanju selidba i “puštanje korenja”? Možda ćete u nekoj bliskoj budućnosti rešiti da prodate tu istu nepokretnost iz ko zna kog razloga. Raspitajte se zato sada kakvo je okruženje, kakve su infrastrukturne tendencije i kako to može uticati na vrednost onoga što kupujete. Ako o tome mislite na vreme, nećete se kajati kasnije.

6) Budite štedljivi, ali ne i škrti

Kada je u pitanju prva kupovina, jasno je da u čitav proces ulazite bez iskustva. Vrlo često veoma krupni nedostaci mogu biti vešto zamaskirani i u ukoliko vas još ponesu i emocije, za tili čas postaćete vlasnik stana ili kuće koji vam donose nove troškove na koje niste ni računali i koje realno ne možete da pokrijete planiranim budžetom. Profesionalci s razlogom nose taj epitet, i ukoliko budete mudri i ne uštedite na profesionalnoj pomoći stručnjaka koji će vam ukazati na sve ono što je potencijalna pretnja za vaše finansije, poštedećete sebe beskrajnih popravki i ulaganja u budućnosti.

7) Obuzdajte emocije

Bez obzira što ste oduševljeni onim što ste videli, nemojte to pokazivati. Čak, poželjno je da se pretvarate da ste nečim nezadovoljni. Time ćete sebi sačuvati startnu poziciju u pregovorima kasnije, a prodavac neće smeti da računa na to da ste se već emotivno vezali za prostor.